27.06.2016

"Gulasz Zimowy" triumfatorem festiwalu Gulaszu w Gminie Walim

W minioną sobotę, pomimo "kapryśnej" pogody,  po raz czwarty zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do walimskiego Parku Jordanowaskiego wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy.

Wójt Gminy Walim Adam Hausman witając wszystkich przybyłych, oficjalnie rozpoczął festiwal, dając tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. Podobnie jak w latach ubiegłych nie zabrakło ani chętnych ani pomysłów, gdyż aż przy siedemnastustanowiskach konkursowych,  żwawo uwijano się przy kociołkach, aby punktualnie na godzinę 16:00 potrawy były gotowe. Tradycyjnie poza konkursem, gulasz przygotowywał także Wójt Gminy Walim Adam Hausman - serwujący gulasz przyprawiany lubczykiem.

Wydarzenie to swoją obecnością zaszczycili m.in.: Poseł na Sejm RP Izabela Katarzyna Mrzygłocka,  Poseł na Sejm RP Agnieszka Kołacz-Leszczyńska, Starosta Powiatu Wałbrzyskiego Jacek Cichura oraz Wicestarosta Powiatu Wałbrzyskiego Krzysztof Kwiatkowski.

Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: program artystyczny dla dzieci pt. "Klaun Klara i Patryk", malowanie "buziek", oraz oglądanie wystawy reprodukcji malarstwa polskiego pt. "Polskie malarstwo w plenerze", zorganizowanej przez Powiat Wałbrzyski we współpracy z Urzędem Marszałkowskim, a także dwie wesoło harcujące sówki oraz  historyczna grupa rekonstrukcyjna.  Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz smakowite sery i wędliny, a także słodkie smakołyki dla najmłodszych.  Dużym zainteresowaniem cieszył się także karykaturzysta wykonujący zabawne portrety. 

Nowością podczas tegorocznego festiwalu była wyjątkowych rozmiarów "Patelnia plenerowa", na której kucharze przygotowywali "Walimski Gulasz Ziemniaczany", by w godzinach popołudniowych częstować nim wszystkich zgromadzonych oraz kurtyna wodna przynosząca nieco ochłody, a także  uciech - i to nie tylko najmłodszym.  

Po pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu,  nastąpiło to na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, a mianowicie kosztowanie wspaniałych, różnorodnych gulaszy. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do skosztowania miało  potrawy pod niezwykle wymyślnymi nazwami, tj. Gulasz: Zjemy i pomyślimy, Ciecierzak, Górski, Co wiocha ma, O północy, Co ludzie powiedzą, Staropolski, Wymyśl nazwę, Jak u mamy, Gulasz rajdowy wysokooktanowy, Dopieszczony ozór, Wieprzowy na ciemnym piwie, Zimowy, Cymes mojej rodziny, Eureka, Gulasz z Krainy Czarów, czy też  Gulasz z rana jak śmietana.  Ostatecznie pierwsze miejsce jury w składzie: Jerzy Ignaszak, Barbara Szeligowska oraz Halina Miernik przyznało panu Wiktorowi Rehlis - przygotowującemu Gulasz Zimowy. Drugie miejsce zajął  pan Jacek Mikołajczak z gulaszem "Eureka", zaś trzecie miejsce zdobyła pani Janina Nowak z gulaszem o nietypowym mianie "Wymyśl Nazwę". Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwycięzca wysokiej jakości telewizor oraz pamiątkową chochlę.  

Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, którą uświetnił wieczorny pokaz sztucznych ogni.

Organizatorami tej wspaniałej imprezy było: Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu przy współpracy z Gminą Walim i  Dolnośląskim Ośrodkiem  Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - Powiatowym Zespołem Doradców w Wałbrzychu.

Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkich zapraszamy za rok!

 

Autor: Urząd Gminy Walim

Powrót do listy